29 Mayıs 2011 Pazar

Dış Siyaset




DIŞ SİYASET

Son İktidar





Recep Tayyip Erdoğan Abd'nin Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika projesinin eşbaşkanı olduğunu 31 ayrı yerde ifade etti.




2002 Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa Recep Tayyip Erdoğan daha başbakan değil iken yabancı devlet başkanlarıyla (İtalya, İspanya, Almanya, Yunanistan) görüştü.

3 kasım 2002 Akp iktidar partisi oldu,
yasalar gereği resmi olarak parti üyesi bile olamayan Recep Tayyip Erdoğan başbakan olamadı.

4 Kasım 2002'de Recep Tayyip Erdoğan'ın sonrasında da yalanlanmayan Abd Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz'e gönderdiği mektup;

Dr. Paul Wolfowitz
Savunma Bakan Vekili
Pentagon
Washington DC, 20301
Ford
4 Kasım 2002

Değerli Dr. Wolfowitz,
Ülkelerimiz arasındaki tarihsel ortaklık ve dostluğun gelecekte de sürmesi ümidimi paylaşmak için, bu mesajımı ortak dostlar aracılığıyla doğrudan size ulaştırmak isterim.
Seçim sonuçlarının bizim genelkurmay saflarında biraz rahatsızlık yaratmış olabileceğinden, resmî konumunuz gereği, hiç kuşkusuz haberdarsınızdır. Bilmenizi isterim ki, onların Türkiye'nin müreffeh, seküler (çağdaş) ve birinci dünya topluluğunun güvenilir bir üyesi olması ümitlerini partim ve ben de paylaşıyoruz. Ve geçmişte hiç olmadığı kadar birleşmiş olan ülkemizin çıkarları için en iyisi olacak şekilde birlikte çalışabileceğimiz kanaatindeyim.
Bu amaçla, Org. Özkök ile mümkün olduğu kadar kısa sürede mahrem, özel bir toplantı yapabilmeyi ümit ediyorum. Özel cep numaram şudur: 0533 7…
Bu yardım ve ülkeme geçmişte gösterdiğiniz dostluk için çok teşekkürler.
Sizinle kişisel olarak görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
Samimiyetle sizin olan,

Recep Tayyip Erdoğan
Genel Başkan

Mektubun gönderilmesinden 11 gün sonra Genelkurmay Başkanıyla görüşme sağlandı.

3 Aralık 2002’de, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldırarak milletvekili seçilmesinin önündeki engeli kaldıran anayasa değişikliği paketi,
13 Aralık’ta Chp’nin de desteği ile referanduma gerek bırakmayacak bir oy çokluğuyla kabul edildi.

Siirt seçimleri iptal edildi.

9 Mart 2003’te yapılan seçimde, AKP’li Mervan Gül, Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesine olanak sağlamak amacıyla Siirt’teki adaylığından çekildi.

14 Mart’ta Sayın Erdoğan 59. Hükümetin Başbakanı oldu.

Tekrarlanan seçimde seçime girmeyen Mervan Gül bir sonraki yerel seçimde Siirt Belediye Başkanı oldu.




Recep Tayyip Erdoğan'ın "bu işte biz kazançlı çıkarız" demesine rağmen Abd'nin istediği (90.000 Abd askerinin İskenderun'dan Hakkari'ye 600 km uzunluğunda 100 km derinliğine yerleşmesi, Trakya'dan Güneydoğuya liman ve üslerin açılması) Irak tezkeresine TBMM hayır oyu verdi.

24 Mayıs 2003 Dışişleri Bakanlığında Abd Dışişleri Bakanı Colin Powell ile zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de doğruladığı 2 sayfa 9 maddelik içeriği açıklanmayan gizli bir anlaşma imzalandı.

TCK 127. maddede tanımlanan suç: “Yabancı devletin, Türkiye devletine karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması maksadıyla yabancı ile anlaşan veya bu maksada yönelik diğer eylemlere girişen kimseler” suç işlemişlerdir. Türkiye devletini tarafsızlık ilanına veya tarafsızlığını korumasına veya savaş ilanına veya savaşın devamına veya barış antlaşması yapmaya mecbur kılmak veya mecbur kılmaya yönelik faaliyette bulunmak için yabancıyla anlaşmak da suçtur.

4 haziran 2003 11 Türk askerinin başına çuval geçirildi
Başbakan'ın "askerler hemen bırakılsın" diye Dick Cheney'i aramasına rağmen Türk askerleri günler sonra bırakıldı.

Bütün savaş süresince Amerikan askeri birimleri Türkiye'deki Amerikan üslerinden komşu Irak'a müdahele etti.




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;
"Nato'nun Libya'da işi ne", "Libya Libyalılarındır"
Dışişleri bakanı "haçlı seferine destek olmayız" dedikten 3 gün sonra;

Türk askeri gemileri mecliste yapılan "yabancı ülkelere 1 yıl süreyle asker gönderilmesi"nin gizli oylamasının kabulunden bir gün önce yola çıktı.

Nato üyesi olmasına rağmen Türkiye harekatın ilk günlerinde yapılan Paris'teki toplantıya davet edilmedi.

Nato'nun Libya'ya yönelik harekatta komuta merkezinin İzmir olması teklif edildi.

Türkiye Libya'ya en fazla yatırım yapan ülkelerden biri,

Başbakan Erdoğan ilk haçlı seferlerinin de yanında durup "kültürler kaynaştı – ticaret arttı" diyerek savundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'a Kaddafi tarafından "onur konuğumsun" denip, Kasım 2010'da Libya'da "Kaddafi İnsan Hakları Ödülü" verilmişti.




KKTC konusunda hakaretler edilerek Rauf Denktaş devre dışı bırakıldı, Mehmet Ali Talat Akp'nin büyük desteğiyle iktidara getirildi, Annan planı ve referandum KKTC meclisinde tartışılmadan kabul edildi.
G. Kıbrıs Rum Kesimi'nin Tc tarafından tanınmamasına rağmen Ab üyeliğine destek verilip, Ab hukukuna da aykırı durumlar söz konusu olmasına karşın Rum Kesimi hukuksuzca Tc desteğiyle Ab üyesi yapıldı.
KKTC'de yapılan mitinglerde Türkiye'ye "İşgalci TC Devleti defol" “Has..tir” pankartları açıldı.

Yunanistan ile yaşanan oniki adalar krizinde adalar hala ciddi anlamda uluslararası hukuka aykırı olarak silahlandırılmıya devam ediliyor.

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in gündeme getirdiği ve "Didim açıklarındaki Bulamaç ve Eşek adaları 2004 yılında Yunanlılar tarafından işgal edildi ve hükümet buna sessiz kaldı" sözleri ardından bu partiden bir heyet adaları gitmek üzere tekneyle denize açıldı. Ancak Yunan askerleri DP heyetini adaya sokmadı.

Yunan ve AB bayrakları ile donatılan Eşek Adası'nda onlarca yat ve otelle ada turizme açılmış vaziyette.




Türkiye Cumhuriyeti Ab'den üyelik için ileriye dönük hiçbir tarih alamadı, hiç bir gelişme yaşanmadı, süreç ucu açık bir duruma dönüştü, yabancı devlet başkanları ,ve AB meclisi üyeleri imtiyazlı ortaklık diye ifade ettikleri 2. sınıf üyelik tekliflerini Türkiye'ye sundu.

İktidar partisi tarafından kendi ülkesi ve yargısı Ab komiserlerine, yabancı devlet başkanları ve Türkiyedeki temsilcilerine şikayet edildi.




2009'da Recep Tayyip Erdoğan;

Roj TV'nin yayınlarına izin veren,
2006'daki karikatür krizinde özür dilemeyen ve
2003'te de "Türkiye'nin asla AB üyesi olamayacağını ifade ettiği için karşı çıktığı
Danimarka Başbakanı Anders Fog Rasmussen'in Nato Genel Sekreteri olmasına
karikatür krizi için özür dilemesi, yardımcısının bir Türk olması, Roj Tv'nin yayınlarının sona erdirilmesi şartı ile onay verdi.

Türkiye'ye sözü verilen hiçbir şart yerine getirilmedi.

Türkiye'ye konulması planlanan füze kalkanı konusunda Recep Tayyip Erdoğan ilk önce;
"NATO'nun bir üyesi olarak şüphesiz ki bu konuda atılacak bir adım ve bu işin komutasının kime verileceği konusu çok önemli. Özellikle bu konu topraklarımızın genelini teşkil ediyorsa komuta kesinlikle bize verilmelidir. Komutanın başka bir ülkenin kontrolünde olmasının kabulü söz konusu olamaz."

1 hafta sonra;
"Komuta sisteminin NATO'da olması gerektiğini söyledik ve savunduk. Şu anda komuta şu ülkededir diye benimsenmiş birşey yok. NATO bir savunma sistemi oluşturuyor. Zaten kuruluş amacı da savunma amaçlıdır. Sistemler nereye kurulacak, komuta kimde olacak bunlar daha sonra belirlenecek."




Ocak 2009'da İsviçre'nin Davos kentinde Recep Tayyip Erdoğan İsrail'e meşhur "one minute" çıkışını yaptı, hemen akabinde yaptığı açıklamada;

"Konuşmamda özellikle barış mesajlarını ön plana çıkardım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını, ne Peres'i, ne de Musevi halkını hedef aldım. Aksine bugün öğlen yapılan panelde de Anti-Semitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir lider olduğumu belirttim"
"Tabii ki tepkim moderatöre olmuştur. Bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez "
.
One minute hareketi sonrası Filistin başkanı Mahmud Abbas Kıbrıs Rum Kesimi ile tam isbirligi açıkladı.

Tbmm başkanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığındaki toplantıya, Akp adına genel başkan yardımcısı ve adana milletvekili Ömer Çelik, Mhp adına genel başkan yardımcısı ve emekli büyükelçi Deniz Bölükbaşı, Chp adına yine emekli büyükelçi Onur Öymen, Bdp adına ise Sabahat Tuncel katıldı. Yaklaşık üç saat süren toplantı sonunda katılımcıların tümü bir metin üzerinde anlaştı. Metinde, İsrail'le ilişkilerde 'bu ülkenin saldırganlığının kınanması için ekonomik, siyasi ve askeri tedbirler alınması' da yer alıyordu.

Metin üzerinde mutabakata varılmasının ardında, Tbmm başkanı Şahin, mecliste grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerini metne imza atmaları için çağırdı. bu çerçevede, Mhp adına Oktay Vural, Chp adına Kemal Anadol, Bdp adına da Ayla Akat Ata katıldılar. Ancak Akp grup başkan vekili Suat Kılıç bu metni partisi adına imzalayamayacağını söyledi.

İsrail'e hiç bir diplomatik, siyasi, askeri ya da ticari anlamda tepki verilmedi.

Türkiye ile İsrail'in ortak askeri tatbikatları devam etti, İsrail bankaları Türkiye'de 35 milyar $ kazandı,

Doğu ve güneydoğudan büyük parsellerde topraklar İsraillilere satıldı,

Mayın temizleme kanunu ile mayınlı arazileri temizleyecek olan İsraillilere temizledikleri arazileri 49 yıl süre ile kullanma izni verildi.

Mayıs 2010'da İsrail ordusu, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya uluslararası sularda müdahale etti.
Saldırıda 9 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetti, 50’yi aşkın insani yardım gönüllüsü yaralandı.
İsrail, 16 yardım görevlisini cezaevine gönderdi.

Aralık 2010'da Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu “İstanbul’a gelecek olan Mavi Marmara gemisini karşılayacak mısınız?" sorusuna,
İsrail ile barışma ümidimiz var. Bütün ülkeler ile barışma niyetimiz var. Mavi Marmara’yı karşılamayacağım. Bu karşılama töreni bir sivil toplum kuruluşu faaliyeti”

Giresun'da Milli Eğitim bakanlığının başını çektiği Gazze'ye destek amaçlı yardım kampanyasında halktan toplanan 72 milyon tl bankada 2 yıldır bekletiliyor.

İsrail'in Oecd üyeliği onaylandı.

İsrail aynı anda Mısır'a dış işleri bakanını, Türkiye'ye başbakanını gönderip, Gazze'ye saldırmayacaklarını söyledikten sonra Gazze'yi vurdu. Saldırı 3 hafta devam etti.

Kurtlar Vadisi adlı dizide İsrail karşıtı görüntü ve ifadeleri protesto etmek üzere Türk Büyükelçisi`ni dün Dışişleri Bakanlığı`na çağıran İsrail Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol`u kendi koltuğundan daha alçak bir yere oturtan ve bundan da gururla bahseden İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, gazetecilerin büyükelçiyle el sıkışması talebini de reddetti ve Çelikkol ile tokalaşmadı.
`Dikkat edin o alçakta biz yüksekte oturuyoruz, masada sadece bir İsrail bayrağı var ve gülümsemiyoruz

Başbakan kendi diplomatlarına "monşer" dedi.

Ocak 2004'te Amerikan Musevi Kongresi tarafından Recep Tayyip Erdoğan'a dünyada sayılı kişiye verilen yahudi üstün hizmet madalyası verildi.



Türkiye'nin sınırlarını tanımayan,
sözde soykırımı tanıtmayı tek dış politika argümanı olarak kabul etmiş
ve kardeş ülke Azerbaycan Toprakları'nın %20'sini işgal etmiş Ermenistan ile Abd'nin gözetiminde protokoller imzalandı.

Protokol sonrası Türkiye'nin kardeş ülke Azerbeycan'la arası bozuldu.

Sözde ermeni yasa tasarısı Abd temsilciler meclisinde ve birçok ülkede kabul edildi, inkar etmenin dahi suç olacağı kanunlar çıkarıldı.

Ekim 2009 Bursa'da Türkiye – Ermenistan maçında Azerbaycan bayrakları Bursa Valisinin emriyle maçın oynanacağı stada sokulmadı, çöplere atıldı.

Mayıs 2011 Eurovision'da birinci olan Azeri grup elinde Türkiye bayrağıyla sahneye çıktı.



AKP'nin bazı ülkelerle vizeyi kaldırması sayesinde 'tek eşlilik' bitti, 'kumalı' hayata geçildi.

Vize kaldırıldıktan sonra Suriye'den 519 Arap kızı 'kuma' geldi. Facebook üzerinden tanışılıp Mardin'e getirilen Faslı kumaların sayısının 80 civarında.






Ali Babacan – Dışişleri Bakanı – Baş Müzakereci

İspanya Kralı Juan Carlos tarafından çevirmen sanıldı.

Mayıs 2008 Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Avrupalı parlamenterlerin Türkiye'deki gayrimüslim azınlığın dini hakları hakkında endişe içinde olduklarını belirtmeleri üzerine;

"Türkiye'de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da
dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor"

Aynı konuda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan;
"Müslümanlar, yani bizler sorunlarımız yok diyemeyiz"


İran Cumhurbaşkanı Ahmedinajad'ın Anıtkabir ziyaretini protokolden çıkarması üzerine;
"... ziyaretin böyle ufak tefek detayları, formatı şurada olacakmış, burada olacakmış gibi tartışmaları son derece yersiz görüyorum..."

Conrad İstanbul'da sermaye piyasalari zirvesinde;
"Bizi niye hep Oecd ülkeleriyle kıyaslıyorsunuz ki, bu haksızlık. biraz da gelişmekte olan ülkelerle kıyaslayın."


Egemen Bağış –Devlet Bakanı
İstanbul'da verdiği beyanatta;
"sayın Genç, beni tanımak istediğini söyledi. ben kendisiyle tanışmak için çeşitli vesilelerle her zaman bu ihtiyacını giderebilirim, memnuniyetle kendisiyle yakından tanışma imkânlarını sağlayabilirim ama mademki sordu, ben Amerika’da bir düşünce kuruluşunda değil, amerika’da faaliyet gösteren türk derneklerinin çatı kuruluşu olan, 1956’dan bu yana amerika’da türk lobisinin oluşmasında çok önemli katkıları olan türk-amerikan dernekleri federasyonunun iki dönem seçilmiş başkanlığını yaptım ve iki keresinde de oy birliğiyle seçilmiş bir yöneticiydim. Amerika’da aynı zamanda farklı konularda iş alanlarında çalışan işlerim de oldu. Kendisinin söylediği gibi, sayın başbakanımızın çeşitli toplantılarında tercümanlığını yaptım, bundan da onur duyuyorum. gün geldi sayın başbakanımızın verdiği görev çerçevesinde İstanbul’un avrupa’nın kültür başkenti seçilmesi için çalışmalar yürüttüm, gün geldi türkiye’nin önemli hassasiyetlerini iletmek üzere, özellikle sözde ermeni soykırım iddialarına cevap vermek üzere amerika birleşik devletleri’nde farklı çalışmalar yürüttüm, gün geldi türkiye’nin avrupa’daki birtakım hassasiyetlerini dile getirmek üzere avrupa’da birtakım çalışmalar yürüttüm, gün geldi nato parlamenterler asamblesi’nde türkiye’nin hassasiyetlerini dile getirmek üzere çok değerli milletvekili arkadaşlarımla birlikte o platformlarda görev yaptım. gerektiğinde de ihtiyaç duyulan konularda tercümanlık da yaptım. ben bundan hiçbir zaman bir utanç değil, tam aksine onur duyarım. sayın Genç’e de bu hassasiyeti paylaşmama imkân verdiği için teşekkür ediyorum"

Başbakanın çevirmeniyken;
'i will make a summary translation'

Meclis kürsüsündeki konuşmasında “rules of engagement”ı cümle içinde kullandı.

Yapılan çevirmenlik devlet memurluğudur, milletvekilleri devlet memurluğu yapamaz suç duyurusundan sonra çevirmeliği bırakmak zorunda kaldı.

19 nisan 2009 Kktc genel seçimlerinde Ubp'yi kastederek,
"Akp %10 kaybetti diye adeta zil takıp oynayan bir partinin iktidar olarak çıkması, kıbrıs'ın ilerlemesine büyük darbe vurur"

Heybeliada ruhban okulunun Türk vatandaşlarının ihtiyaçları olan hizmetleri sunabilmek için açılması gerektiğini söyledi.

Dini özgürlükler ödülünü alan Başmüzakereci Egemen Bağış, Atina’da cami olmaması nedeniyle bayram namazı için gece saatlerinde Brüksel’e uçakla gitmek zorunda kaldığını söyledi.

En az üç çocuk tavsiyesinin gayri müslimlerce de benimsenmesini istediklerini söyledi.

İran’a yaptırım koyarak, bir yere varmak mümkün değil. İran’a uluslar arası camiada bir takım oyuncusu yapmak için, orada McDonalds açılmasını sağlamaya çalışın."

"eskiden teksas, tommiks okuyanlar şimdi wikileaks okuyorlar"

"İmparatorluk tecrübesine sahip Macaristan, Ab sürecimize destege devam edecek."



Cüneyd Zapsu;

American Entreprise Institute'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için;

"bu adam dürüst bir adam. kendi inançlarına sahip ve bu inançlarında samimi. lütfen şunu yapmaya çalışın... "sömürmek" kötü bir kelime, ama kullanmak... bu adamdan yararlanın. çünkü bu kişinin çok itibarı var, hem kendi inançları nedeniyle müslüman dünyasında, hem de batı tipi demokrasiye inanıyor. bence onu devirmeye çalışmak, delikten aşağı koymak yerine onu kullanın... burada ve avrupa'da bundan yararlanmalısınız. teklifim budur "



Ahmet Davutoğlu – Dışişleri Bakanı;

Cumhurbaşkanlığı köşkündeki tadilat dolayısıyla oturduğu 7 katlı, yabancı konukların da ağırlandığı villanın kirası 39.000 lira.
Yakın koruması için tutulan karşı dairenin aylık kirası 7.550 TL.

Yakıt, elektrik, su, bahçıvanlık hizmetleri ve iç mimariye harcanan paralar bir kenara bırakıldığında bile Dışişleri Bakanlığı Bütçesi’nden her ay kira için 46.550 TL ödeniyor.

Ahmet Davutoğlu Libya' dan Türklerin tahliyesi hakkında gülerek;
"Ciddi bir kaybımız yok, bir vatandaş hayatını kaybetti."

Mavi Marmara olayı sonrası;
"Bm güvenlik konseyi’nin kınama kararı aldığını söyledi.
Chp Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu;
"Meclis’te yalan söylüyorsunuz, bunun Türkçesi bu. İnsanın vicdanı rahatsız olur. böyle bir anlayış olabilir mi? Bm güvenlik konseyinin kararı ayrı, başkanın yayınladığı bildiri ayrı. bizi bunu bilemeyecek kadar cahil mi zannediyor bu Dışişleri bakanı? Böyle bir anlayış olabilir mi?"

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner'in açıklamaları üzerine;
Mösyo Kouchner bizden partner (ortak) olarak söz etti. hayır. biz buranın sahibiyiz (owner). Kouchner ortak olacağımız başka bir adres arıyorsa, Brüksel’de başka sokaklar var, Ab merkezinin olduğu adrese gidebilir. Ama biz Nato’nun ortağı değil, sahibiyiz.”

Twitter açıklaması;
"Bizim dış politikamızda ikili bir dil, yüzümüzü kızartacak, bu anlamda yanlış bir intiba uyandıracak herhangi bir husus yoktur."


Cemil Çiçek 33 gün beklendikten sonra Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili;
"Denizlerin ötesinden birçok ülke ilgilenirken, biz bölge ülkesi olarak maç seyreder gibi seyirci kalamayız."

Cemil Çiçek Amerika için;
“...Müttefikiz ve müttefiklik ilişkimiz sadece aynı ittifaka üyeliğimizden değil, geçmiş zorluklara karşı birlikte omuz omuza mücadele etmemizden ve aynı şekilde şimdiki sıkıntılara karşı da yakın işbirliği ve dayanışma içinde olmamızdan kaynaklanmaktadır. vizyon birliği içindeyiz, çünkü vizyonumuz demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi ortak değerlere dayanmaktadır.”





Bakan Kürşad Tüzmen;

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Türkiye "Ab'ye girmelidir çünkü hepimiz bizansın çocuklarıyız" açıklamasına;
"Birçok hristiyan devşirme olarak Osmanlı'ya hizmette kullanilmistir. Osmanlı'da farklı etnik kökenden unsurlar aynı hedef için birleştirilmiştir. Avrupali'nin ne cocugu oldugunu avrupalı bilir ama ben Osmanlı çocuğuyum"

Bakan Erkan Mumcu ;

16 Mart Genç Bakış programında öğrencilerin "Savaşa Hayır" düşüncesini fazla hisli ve gerçek dışı bulup, kendi gerçekliğinin savaşta aktif rol alınması ve buna binayen ortamın bu günkü durumundan daha iyi olabileceği olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Hüseyin Çelik;
Abd büyükelçisine basının sorular sorması üzerine;
"Siz de her olur olmaz yerde mikrofonu uzatmamalısınız"



Temmuz 2006 TBMM Başkanı Bülent Arınç Moskova Kızılmeydan'da;
Lenin’i ölü olarak görmek çok güzel” sonrasında yakınındaki gazeteciye;
"Siz Türk gazeteciler gibi değilsiniz umarım, lütfen yayınlamayın”

Haziran 2003 Tokyo Camii'ni ziyaretinde;
Umarım Japonlar da İslamiyeti tanıdıkça, bu camiye gelip ibadet edenleri gördükçe, hak dinini intisap edeceklerdir.

2006 yılı bir konuşmasında benzetme yapıyor;
"Afrikalı zombiler"



Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül

"Avrupa'da yüz milyondan fazla insan evlilik dışı doğuyor, avrupalı kadın keşke türk kadınlarının yerinde olsak diye düşünüyor."



Abdullah Gül

"Biz İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Bop kapsamında Abd ile birlikte hareket edeceğiz. amacımız islam ülkelerine özgürlük ve demokrasi getirmek"

Türk hava sahasına giren Abd jetleri için;
"Abd jetlerinin Türk hava sahasını ihlali ile ilgili detaylı bilgi gelmedi."
"Daha önce de bu tür ihlaller oluyor muydu?" sorusu üzerine;
"Bildiğim kadarıyla sık olmuyordu. daha önce belki olmuş olabilir."

Suudi arabistan kralının Türkiye ziyareti sırasında geleneksel yapılan anıtkabir ziyaretini kralın yapmamasını önemsemeden Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla kralı otelinde ziyaret etti. Kral Abdullah Gül'e bir de madalya takmıştır.

"Hindistan dünyanın en çok dolar milyarderi olan ülkesi. Ama aynı zamanda 300 milyon nüfusun da 1 doların altında geliri var. Böyle renkli bir ülke. "

'Buradan siyah çocuk götürmek lazım. Hatta Hayrünnisa hanım bana, 'oldu olacak bebek getir de bizimki ile beraber büyüsün' dedi.'

Abdullah Gül hayatının ilk smokinini kraliçe için giydi, eşi Hayrünnisa hanım duygularını; “Kraliçe geldiğinde, aile yakınımız ziyaret etmiş gibi oldu. akraba gelmiş gibiydi”

"Abd herhangi bir devlet değil en önemli müttefikimizdir"

"İsteyen istediğini yazabilir, isteyen istediğini söyleyebilir ve bugün herhangi bir ab ülkesinde olan basın özgürlüğü, türkiye'de de vardır"

Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi sonrası:
"Amerika bir süper güçtür. Özür, ancak eşit güçler arasında beklenebilir. Büyük devletler özür dilemez."

Abdullah Gül'ün Osama Bin Ladin'in öldürülmesi hakkında;
"Büyük memnuniyetle karşılıyorum"



Wikileaks belgelerine göre;
Amerikan başkanı Barack Obama'dan uzaya Türk astronot götürülmesini rica ediliyor.
Aynı belgede Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bu ricanın gerçekleşmesi halinde 20 Boeing uçağı satın alınmasını için gerekli ortamı sağlayacağı belirtiliyor.

Wikileaks belgelerinde Başbakan Erdoğan'ın malvarlığı hakkındaki iddia için Akif Beki;
"Evet, benim buna itirazım yok, tabii ki araştırılsın. ama her şey araştırılsın. yani mesela Chp hakkında da iddialar var orada, gürültücü elitistler deniyor. acaba Chp buna ne cevap verecek? bunu da araştıralım, Chp elitist gürültücü müdür, bunun da üzerine gidelim." dedi.


Recep Tayyip Erdoğan;

Almanya'da katıldığı bir toplantıda salondaki vatandaşlara Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyükelçisi’ni yuhalatıyor, aynı toplantıda holdingzede gurbetçi vatandaşa;
"Söyleyin şu sahtekâra ne istiyormuş"

Rauf Denktaş’a
"Neyseki yaşına başına saygı duyuyorum. Ağzı olan konuşuyor be!"

"Suriye'yi Lübnan'dan çıkardıkları gibi, bizi de Kıbrıs'tan çıkartırlar. Birileri bize çık der, kuzu kuzu çıkarız."

Abd gezisinde;
"Abd'de özgürlük anlayışı var ama benim ülkemde yok"

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisine;
"Fazla içmedin değil mi, ağzin içki kokuyor"

''Türkiye, ana müttefiki ABD'nin Irak konusundaki endişelerini anlıyor. Biz ABD'nin Irak'ta demokrasi ve istikrar yönündeki çabalarını destekliyoruz''
ABD’nin Irak’ta savaşan kahraman bay ve bayan askerlerin en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en az zamanda dönmeleri temennisi ile duacıyız.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder